KAZA ANINDA YAPILMASI GEREKENLER

TUTANAK FORMLARI NEREDEN ALINACAK?

Kaza tespit tutanakları sigorta şirketlerinden dağıtılmaya başlandı. Tutanak formları ayrıca "tramer.org.tr” ve "egm.gov.tr” adreslerinden de indirilebilecek ve formlar fotokopiyle çoğaltılabilecektir.

EHLİYET VE KARŞI TARAFIN DA SİGORTASI ŞART

Trafik kazası yaptığınızda karşı tarafla anlaşıp aracın çekilmeden mutlaka ehliyet ve trafik sigortası kontrolü yapılmalıdır. Kazaya karışan araçların tamamının kesinlikle zorunlu trafik sigortası poliçelerinin olması gerekmektedir. trafik sigortası yoksa yada tarihi bitmiş ise mutlaka polis yada jandarma çağırılmalıdır.

TUTANAĞA KUSUR ORANI YAZMAYIN

Tutanağa yalnızca kazanın oluş şekli yazılacak, kusur oranı yazılmayacak. Kroki çizimi ve kazanın nasıl olduğunu anlatan görüşlerin ise yazılması gerekmektedir. Mutlaka kaza yerinin ve kazaya karışan araçların fotoğrafları çekilmelidir.

FOTOĞRAF ÇEKMEYİ UNUTMAYIN

Arabada bir fotoğraf makinesi ya da fotoğraf çekebilme özelliği olan cep telefonu bulundurulması gerekmektedir. Kaza yapıldığında aracın boş alana çekilmeden farklı açılardan fotoğrafları çekilmelidir.

ARACINIZI EMNİYET ŞERİDİNE ÇEKİN

Kaza yaptığınız kişiyle anlaştıktan sonra aracınızı bir an önce emniyet şeridi veya boş alana çekebilir ve tutanakları uygun bir alanda doldurabilirsiniz.

NE KADAR ÇOK BİLGİ, O KADAR HIZLI ÇÖZÜM

Tutanaklarda yer alan görgü tanığı bölümü kazayı gören kişilerin ifadeleri doğrultusunda doldurulmalıdır. Tutanakta yer alan fazla bilgi, işlemlerini hızlı yürümesini sağlayacaktır. Mutlaka kaza yerinin detaylı tarifi yapılmalı ve kaza yerinin fotografları çekilmelidir. Araçların plakaları gözükecek şekilde.Kaza yapan taraflar, kazanın oluş şeklini birlikte tutanağa yazıp mutlaka imzalamalıdır. Tutanak hazırlandıktan sonra çekilen fotoğrafla birlikte karşı tarafın trafik sigorta şirketine başvuru yapılmalıdır.

YÜZDE 0, 50, 100 HATA PAYI

İlk başvuruyu alan sigorta şirketleri, en geç 1 gün içinde tutanağı elektronik ortamda Trafik Sigortaları Bilgi Merkezine (TRAMER) iletecektir.

Sigorta şirketleri, TRAMER vasıtasıyla 3 iş günü içinde kaza krokilerini de dikkate alarak, tutanak çerçevesinde yüzde sıfır, 50, 100 oranlarına göre kaza sorumluluk değerlendirmesi yapacaktır.

HATA PAYLARI FARKLI BELİRLENİRSE...

Sigorta şirketlerinin kaza sorumluluk değerlendirmesinde farklı sonuçlara ulaşılırsa, kaza tutanağı TRAMER bünyesindeki Tutanak Değerlendirme Komisyonu’na sunulacak. Komisyon, 3 gün içinde tutanak ve fotoğrafları inceleyerek hata paylarını kesin olarak belirleyecektir.

UYGULAMA TEK TARAFLI KAZALARI KAPSAMIYOR

Tutanak, en az 2 aracın karıştığı kazalarda tutulabilecektir. Uygulama, tek taraflı kazaları kapsamamaktadır.

İKİDEN FAZLA ARAÇ KAZA YAPARSA

İkiden fazla aracın karıştığı trafik kazalarında birden fazla -fotokopi ile çoğaltılmış olabilir- form kullanılabilecektir. Bu durumda, her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt tarafındaki boş alan kullanılabilecektir. Kazaya karışan tarafların tamamı tarafından imzalanmayan tutanaklar geçerli kabul edilmeyecektir.

BU TÜR KAZALARDA TUTANAK TUTMAYIN

Sürücülerin aralarında tutanak düzenleyerek anlaşamayacakları ve trafik ekibi çağırmaları gereken zorunlu durumlar ise şöyledir.

Sürücü ehliyetsiz araç kullanılıyorsa veya yetersiz ehliyetle ile araç kullanılıyorsa
Sürücünün yaşı küçükse
Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa
Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına ait ise
Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse
Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası yok ise
Trafik kazası ölüm ve/veya yaralanma ile sonuçlanmışsa.