TRAFİK KAZASI MAĞDUR SORU VE CEVAPLAR

SORU
Merhabalar, iyi çalışmalar. Ben 19.09.2010 yılında eşimin kullandığı aracın direksiyon hâkimiyetini kaybetmesi sonucu yaptığı kazada belimde kırık oluştu ve platin takıldı. Aynı kazamda oğlumda yaralandı ve sağ bacağında parçalı kırık oluştu. Bu durumda eşime karşı dava açmadan talep edebileceğimiz bir şey var mı? Birkaç sigortacıya hasar danışma işiyle uğraşan kişiye sorduk hiçbirşey alamazsınız dediler. Bu konuda bize yol gösterebilir misiniz ?

HUKUKİ GÖRÜŞ (CEVABIMIZ) :
Hanım efendi öncelikle geçmiş olsun umarız bir daha böyle bir kaza yaşamazsınız. Sorduğunuz soruda verdiğiniz bilgilere dayanarak sorunuzu iki bakımdan cevaplamak gerekiyor. Birincisi Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası aracımızın 3. Kişilere verdiği zararlar için getirilen bir teminat olup eşinizin kullandığı araçta sizde 3. Kişi durumundasınızdır.

Sigorta şirketine karşı tazminat davası açabilirsiniz. Eşiniz herhangi bir ödeme yapmasına gerek kalmaz. İkinci olarak Hasar danışmanı olarak kendilerini tanıtan kişilerin hukuki bilgi ve donanıma sahip olmamaları dolayısıyla uygulamada birçok kişiyi yanlış yönlendirdiğini görmekteyiz. Bu kişiler mağdurlar adına başvuru yaparak çok kısa sürede ödeme yapılacağını söyleyerek mağdurları bir daha mağdur etmektedirler. Halbuki sigorta şirketlerine başvuru yapan bu kişilere yapılan ödemeler sigorta şirketlerinin aktüer uzmanlarınca yapılmakta olup genellikle dava açılarak elde edilecek tazminatın yarısı kadar olmaktadır. Bu nedenle mutlaka bir Avukattan hukuki destek almanızda hak kaybına uğramamanız için fayda bulunmaktadır. Size karşı hukuki ve mesleki sorumluluğu olmayan bu kişilere karşı dikkatli olmanızı yukarıda açıkladığımız üzere dava açabileceğiniz bir durumda yanlış bilgi verilerek hak kaybına uğrayabileceğinizi size hatırlatmak isteriz. İyi günler ve geçmiş olsun.

SORU

Benim kardeşim 28/06/2011 yılında trafik kazası sonucu bitkisel hayata girdi ve yaşamını halen sürdürmektedir. Kazada kusur 8/2 kardeşime verildi. %80 asli kusurda karşı tarafa verildi. Kaza tespit tutanağında da böyle yazıyor. Ancak karşı taraf tedavi giderlerimizi ödüyor. Kardeşime maddi yardımda bulunuyor. Bu durumda biz karşı tarafa dava açmak istemiyoruz. Sigortaya dava açabilir miyiz? Açarsak ne kadar tazminat alırız.

HUKUKİ GÖRÜŞ (CEVABIMIZ) :
Geçmiş olsun umarım kardeşiniz şifa bulur. Sigorta şirketine karşı dava açmanız mümkündür. Bu davada kusur oranınıza ve kardeşinizin alacağı maluliyet raporuna göre bir tazminat alabilirsiniz. Ayrıca 2011 yılı için kişi başına sakatlık teminatı 200,00 TL civarındadır. Dava açmanız halinde sunmuş olduğunuz delillere, maluliyet oranına ve Yargıtay’ın hesaplama ölçütlerine dikkat edilmesi halinde tazminat miktarınız değişecektir. Ancak dava sürecinde bu hususlara özellikle dikkat etmeniz gerekir. Geçmiş olsun. Saygılar.

SORU

06.10.2010 trafik kazası gecirdim. Hastaneden %10 rapor aldım . Ne kadar tazminat alırım.

HUKUKİ GÖRÜŞ ( CEVABIMIZ) :
Geçmiş olsun. Maluliyet raporunuz tek başına gelirinizi belirlemek için yeterli değil. Bunun için gelirinizi ve yaşınız ile kazadaki kusur durumuna ilişkin açıklayıcı bilgilerin de bilinmesi halinde bir hesap yapılabilir. Bu bilgiler olmadan sadece raporunuza dayanarak tazminat hesabının nasıl yapıldığını kabaca açıklayabiliriz. Çok teknik ve zaman gerektiren bir hesaplama gerektirse de tazminat miktarını kusur oranı,maluliyet oranı ve yaşınız belirleyecektir. Ancak unutulmamalıdır ki Yargıtay’ımızın belirlediği hesaplama yöntemi ile sigorta şirketlerinin kendi hesapları arasında da çok fark bulunmaktadır. Saygılar.

 

SORU
Merhaba,Geçen gün münübüste trafik kazası geçirdim. Bizim şöförün dikkatsız kullanımı nedeni ile kırmızı ışıkta bekleyen tıra arkadan girdik. polis zabıt tuttu. bende diğer yolcular gibi şikayetçi oldum. sizce tazminat alma şansım varmı. Şuan pisikolojim bozuldu. kesinlikle minübüse binemiyorum.

HUKUKİ GÖRÜŞ ( CEVABIMIZ) :
Geçmiş olsun. Tazminat talep edebilirsiniz. İlk olarak maddi zararlarınız için geçici ve sürekli iş göremezliğiniz dolayısıyla meydana gelen zararların tazminini isteyebilirsiniz. Ayrıca araç sürücüsüne de manevi tazminat davası açabilirsiniz. Saygılar.

SORU
Selamın Aleykum. Ben ve eniştem trafik kazası geçirdik. Kazada aracı eniştem kullanıyordu. Viraja hızlı girdiğinden dolayı direksiyon hâkimiyetini yitirerek karşı tarafa geçip kamyonla çarpıştı. Kazada 4 ay hastanede yattım sırtımda platin var. Sağ kolumda parçalı kırık var. Açıp kapatırken zorlanıyorum. Sırtımdaki kırıktan dolayı yere eğilemiyorum. Şimdi ben enişteme dava açmak istemiyorum. Haklarım nelerdir.. Bana yardımcı olur musunuz? Allah razı olsun.

CEVAP (HUKUKİ GÖRÜŞÜMÜZ) :
Öncelikle geçmiş olsun Allah tekrar yaşatmasın. Geçirmiş olduğunu trafik kazası iki taraflı olup kazada meydana gelen zararınızın tamamını eniştenize dava açmadan karşılamanız mümkün? Ancak kazanın meydana gelmesinde rücu şartları var ise bu durumda yapılan ödeme eniştenizden talep edilebilir. Bu konuda daha detaylı cevap verebilmemiz için kaza tespit tutanağı ve savcılık soruşturma evrakı var ise göndermeniz halinde bilgi verebiliriz.

SORU
Merhaba Karım 2012 martında bir trafik kazasında Muştan Diyarbakır a giderken Kulp yolunda yolu kötü olmasından kaynaklanan bir kaza sonucu felç oldu. Karım araçta yolcuydu arkada yatıyordu. Emniyet kemeri takmıyordu. 4 çocuğuma şimdi ben bakıyorum. Kime dava açabilirim? Ne kadar kan parası alırım? Ne güvence tazminatı alırım?

CEVAP (HUKUKİ GÖRÜŞÜMÜZ) :
Öncelikle geçmiş olsun. Allah Sabır versin. Eğer karayolundan kaynaklanan bir kusur tespit edilmiş ise buna ilişkin olarak dava açabilirsiniz. Özetle verdiğiniz bilgilere göre maddi tazminat davasını araç sürücüsüne ve işletenine veya sigorta şirketine karşı açabilirken manevi tazminatı sigorta şirketi hariç ara sürücüsü ve yolun yapımından sorumlu kuruluşlara karşı açabilirsiniz. Tazminat miktarını hesaplayabilmemiz için eşinizin yaşını ve geliri ile maluliyet (sakatlık oranını) bilmemiz gerekir. Kan parası diye hukuki bir tazminat ismi yoktur. Halk arasında maddi ve manevi tazminata kan parası, diyet parası , sigorta parası, sigorta fonu gibi isimler verilmekte ise de esasında bunların hepsi maddi ve manevi tazminat kavramına dahildir. Bu anlamdadır. Ancak unutulmalıdır ki sigorta şirketi sadece teminat limitiyle sorumludur. Eşinizin felç olması dolayısıyla diyelim ki 400,000 TL çıktı. Bu zararın teminat limitine kadarını sigortadan geriyle kalanları da diğer müşterek ve müteselsil sorumlulardan talep edebilirsiniz.

SORU
Merhaba bundan 2 yıl önce teyzemin kızı yoldan karşıdan karşıya geçerken araba çarptı. Trafik kazasının meydana geldiği yerde yaya geçidi veya ışık yoktu ancak kavşak vardı. Kusurun tamamını teyzemin kızına verdiler ne yapabiliriz. Kaza dan dolayı %49 sakatlık raporu var.

CEVAP (HUKUKİ GÖRÜŞ) :
Geçmiş olsun. Kaza tespit tutanağını görmeden kesin bir şey söyleyememekle birlikte kavşak geçişlerinde kural olarak geçişe başlamış yayaya öncelik verilmesi gerekir. Buna uyulmaması en azından sürücüler için asli kusura yol açar. Kusura itiraz ederek kusur durumunu değiştirebilirsiniz. Ancak çok teknik bir süreç olduğundan bir Avukattan hukuki destek almanızda fayda bulunmaktadır. 

SORU
Merhabalar, iyi çalışmalar. Ben 2012 eylül ayında eşimin kullandığı araçta ankara dan Çorum a giderken bizim şeridimize geçen şerit ihlali yapan bir araç yüzünden kaza geçirdim. %30 raporum var.Sigortacılar bizi arayıp duruyor. Hergün biri arıyor 15 günde para çıkarırım diyen var 3 ayda çıkarırım diyen var. İstanbul da olan hasar danışma şirketleri bu işi en iyi kendilerinin yaptığını avukatlarının uzman söylüyor. Hatta birtanesi bizim avukatlarımız sadece trafik kazası tazminat davası na bakıyor. istanbul ve Ankara izmir gibi büyük şehirler dahil her ilde şubemiz var dedi.Kime güveneceğimizi şaşırdık bu kişiler tazminat alabileceğimi söylüyor Bu dogru mu ne kadar alırım ? bu kişilere güvenebilir miyim? Bu konuda bize yol gösterebilirmisiniz ?

CEVAP (HUKUKİ GÖRÜŞ) :
Öncelikle geçmiş olsun umarız bir daha böyle bir kaza yaşamazsınız.

Sorduğunuz soruda verdiğiniz bilgilere dayanarak sorunuzu iki bakımdan cevaplamak gerekiyor. Birincisi Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası aracımızın 3. Kişilere verdiği zararlar için getirilen bir teminat olup eşinizin kullandığı araçta sizde 3. Kişi durumundasınızdır. Sigorta şirketine trafik kazası nedeniyle tazminat davası açabilirsiniz. İkinci olarak Hasar danışmanı olarak kendilerini tanıtan kişilerin hukuki bilgi ve donanıma sahip olmamaları dolayısıyla uygulamada birçok kişiyi yanlış yönlendirdiğini görmekteyiz. Bu kişiler mağdurlar adına başvuru yaparak çok kısa sürede ödeme yapılacağını söyleyerek ve fahiş komisyonlar alarak mağdurları bir daha mağdur etmektedirler. Halbuki sigorta şirketlerine başvuru yapan bu kişilere yapılan ödemeler sigorta şirketlerinin aktüer uzmanlarınca yapılmakta olup genellikle dava açılarak elde edilecek tazminatın çok düşük olmaktadır. Bu nedenle mutlaka bir Avukattan hukuki destek almanızda hak kaybına uğramamanız için fayda bulunmaktadır. Size karşı hukuki ve mesleki sorumluluğu olmayan bu kişilere karşı dikkatli olmanızı yukarıda açıkladığımız üzere dava açabileceğiniz bir durumda yanlış bilgi verilerek hak kaybına uğrayabileceğinizi size hatırlatmak isteriz. Öte yandan hukukçuların ve özellikle avukatların bir sigorta şirketi veya hasar danışmanlık şirketi ile çalışması avukatlık kanunu açısından disiplin cezasını gerektidirdiği gibi şartları oluşursa güveni kötüye kullanma suçunu dahi oluşturabilir. Bu nedenle Sadece ve Sadece hukuk bürolarına güveniniz. Zira sigorta veya hasar danışmanlık şirketinin yasal olmasa da işçisi gibi çalışan kişilere avukat denilemez. Zira avukatlık mesleğinin en önemli özelliği bağımsızlığıdır. Tazminat miktarı hesaplaması için NE zaman trafik kazası geçirdiniz Trafik Kazası dolayısıyla sigorta şirketinin bir ödemesi oldu mu ? Aylık geliriniz ne kadar ? olduğu hakkında bigi verirseniz sizi yukarıda sorduğunuz hususlarda aydınlatabilirim. İyi günler ve geçmiş olsun.

KOÇGÜMÜŞ HUKUK BÜROSU